Kad se priča o sparivanju hrane i pića, mnogi će reći "ono što raste zajedno, ide zajedno". Prema tome, kada se dvoumite što poslužiti, uz hranu iz određenog podneblja jednostavno odaberite i odgovarajuće vino. Kod spajanja kobasica i sireva stvari ipak idu malo drugačije. Ovdje je osnovno pravilo da se tvrdo spaja s mekim, zrelo s mladim, ljuto s blagim te slatko s kiselkastim notama. Tako ako je kobasica ljuta, jako začinjena, sljubi je s laganim sirom. Ako je sir zreo i mastan, pun okusa i mirisa, ublaži ga nježnijom salamom neutralnijeg okusa.
Tri su ključna pravila kojih se dobro pridržavati prilikom sljubljivanja sireva s mesom. Kao prvo, važna je tekstura: mekani sirevi ne idu uz tanko narezane kriške salama jer mu ne daju potreban kontrast. Drugo, treba obratiti pažnju i na kiselost, sira ili mesa, svejedno. Bitno je da jedan sastojak unese dašak osvježenja kako bi smanjio masnoće i proteine onog drugog. I treće, valja ponoviti, kad govorimo o sljubljivanju sireva i suhomesnatih proizvoda, uspjeh je u sljubljivanju suprotnosti.