Diskont-Stanic_blagdanska-plata

Znate li kako složiti finu blagdansku platu?

saznajte

KAKO SLOŽITI BLAGDANSKU PLATU

Pripremate slavlje i zanima vas kako složiti platu s narescima za goste? Slaganje plate jedan je od najboljih načina na koji možete iznenaditi goste i istovremeno iskazati kreativne ideje prilikom sortiranja hrane. Mogućnosti su beskonačne. Od klasičnih  plata s kombinacijom hladnih narezaka i sireva do ribljih plata s raznim namazima. U ovo blagdansko doba, ipak se držimo provjerenih delikatesa i pripremamo platu koja nam može biti kao predjelo finom božićnom ručku ili kao sjajna uvertira u najdužu i najluđu noć u godini. 

Diskont-Stanic_blagdanska-plata2

veličina

ODREDITE
PRAVILNU VELIČINU

Prije slaganja plate važno je procijeniti otprilike broj uzvanika, te prema tome odrediti veličinu plate i količinu sastojaka. Osnovno je pravilo 2 do 3 vrste mesa te isto toliko sira, namaza, voća, krekera ili kruha, a platu možete obogatiti i dodacima poput svježeg ili sušenog voća i raznih orašastih plodova. Za jednu osobu obično su predviđene 3 do 4 šnite pojedine vrste mesa i isto toliko sira, što otprilike znači cca 10 dkg suhog mesa po osobi. Također, što se sireva tiče, s njime ne treba pretjerivati, osobito ako su "teški" i punomasni te okusom intenzivni. Primjerice, mjera za platu za 10 osoba je 1 kg mesa te 20 dkg sira. Ovo neka vam bude nit vodilja pri određivanju potrebne količine.

Diskont-Stanic_blagdanska-plata4

istančano

BALANSIRANJE
OKUSA

Kad se priča o sparivanju hrane i pića, mnogi će reći "ono što raste zajedno, ide zajedno". Prema tome, kada se dvoumite što poslužiti, uz hranu iz određenog podneblja jednostavno odaberite i odgovarajuće vino. Kod spajanja kobasica i sireva stvari ipak idu malo drugačije. Ovdje je osnovno pravilo da se tvrdo spaja s mekim, zrelo s mladim, ljuto s blagim te slatko s kiselkastim notama. Tako ako je kobasica ljuta, jako začinjena, sljubi je s laganim sirom. Ako je sir zreo i mastan, pun okusa i mirisa, ublaži ga nježnijom salamom neutralnijeg okusa. 

Tri su ključna pravila kojih se dobro pridržavati prilikom sljubljivanja sireva s mesom. Kao prvo, važna je tekstura: mekani sirevi ne idu uz tanko narezane kriške salama jer mu ne daju potreban kontrast. Drugo, treba obratiti pažnju i na kiselost, sira ili mesa, svejedno. Bitno je da jedan sastojak unese dašak osvježenja kako bi smanjio masnoće i proteine onog drugog. I treće, valja ponoviti, kad govorimo o sljubljivanju sireva i suhomesnatih proizvoda, uspjeh je u sljubljivanju suprotnosti.

Diskont-Stanic_blagdanska-plata5

pravilno

IZABERITE
NAMIRNICE

Iako kod slaganja plate granice ne postoje, određeni izbori suhomesnatih zalogaja i sira dat će najbolje rezultate. Najbolje je ne pretjerivati, kako bismo se držali istančanih i balansiranih okusa. Stoga, izaberite idealno 3 vrste mesne delicije, poput pršuta, dimljene goveđe pečenice, buđole, kulena, pancete. Za sir će ipak biti bolji oni nešto tvrđi poput Planinskog sira, Mediteranskog sira, Iberica ili Didovog ovčjeg sira, a možete kombinirati i neutralnije mekane sireve poput Goude, Edamera ili Mozzarelle. Mesni zalogaji odlično se slažu sa sušenim voćem primjerice brusnicama i orašastim plodovima - koje prije malo tostirajte u pećnici, kako biste iz njih izvukli maksimum okusa i hrskave teksture.

Diskont-Stanic_blagdanska-plata_9_jelka

kreativni

NAČIN
SLAGANJA

Za slaganje ove plate najbolje će vam poslužiti neka veća daska za rezanje, podloga za valjanje tijesta...Svakako neki drveni komad koji će vašoj plati dati onaj domaći rustikalni štih. Što se slaganja tiče, svakako krenite od sredine te popunjavajte vašu platu do rubova, kako biste izbjegli praznine. Također, ukoliko želite, razne dodatke, kao primjerice, ajvar, svježi sir, masline ili krastavce, možete servirati u male ukrasne zdjelice i pozicionirati ih na vašoj plati, te oko njih dalje slagati nareske, koje ćete dodatno obogatiti sušenim voćem i orašastim plodovima. Izbjegavajte masline i krastavce stavljati direktno uz nareske, kako biste izbjegli promjenu okusa i teksture narezaka. 
Isto tako, probudite kreativnost u sebi i složite pravu blagdansku platu, primjerice u obliku božićne jelke ili advetskog vijenca. Isto tako, možete se poigrati i raznim tematskim božićnim oblicima te sir ili nareske izrezati uz pomoć modlica za kolače. 

Diskont-Stanic_blagdanska-plata_7_prsut

izaberi

VRHUNSKE
NAMIRNICE

Kako bi vaša plata zasjala u punom sjaju izaberite vrhunske proizvode, a kako biste uštedjeli na vremenu i iskoristili svu vašu kreativnost na aranžiranje i slaganje, odaberite već pripremljene i spremne nareske. Svi naresci, obrađuju se, režu i pakiraju u našem vlastitom pogonu u idealnim uvjetima. Pogledajte bogatu ponudu mesnih delicija i finih sireva. Želimo vam ukusne i vesele blagdane!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: No tags