cover-tortilja

Tortilja, Nachos, Taco, Burrito, Quasadilla, Chimicanga – znate li razliku?

Znate li razliku?

Tortilja, Nachos, Taquitos, Taco, Burrito, Quasadilla, Chimicanga

Bez obzira koliko puta ste bili u meksičkom restoranu, još uvijek vam nisu jasni nazivi koji se koriste za naizgled slična, a različita jela koja uključuju tortilje?
Vrijeme je da napokon naučite razliku između burrita, taca, quesadille i fajite! 

stnic-tortilja

zabavna

TORTILJA

 Jeste li znali da je jedna od najpoznatijih meksičkih namirnica dobila ime po torti? Naravno, to se ne odnosi na hrvatsku, već španjolsku riječ za okruglu slasticu kojom obilježavamo rođendane, no tortilja je postala poznatija čak i od nje. O njezinoj popularnosti dovoljno govori i činjenica da je putovala svemirskim prostranstvima, kao dio obroka za astronaute. S obzirom na to da se kruh previše mrvi i nije pogodan za konzumaciju u bestežinskom stanju, NASA je zaključila kako je tortilja idealan kandidat za svemirsku prehranu.

Prve tortilje radile su se od kukuruznog brašna, a danas su najpoznatije one pšenične, u svim veličinama, ali i sa zdravim dodacima poput chia sjemenki. Ova super namirnica bogata je antioksidansimaželjezom i proteinima, što je čini odličnim sastojkom zdravih gastro kombinacija. 

horeca-hr-homemade-tortilla-chips

party

NACHOS

Svima poznati Tortilla chips je nezaobilazan dok čekate tortilju u omiljenom izdanju. Možete ga pripremiti i sami tako da tortilju izrežete na poznate trokutiće i iste kratko pržite u vrelom ulju. Za zdraviju varijantu izaberite pećnicu. Jednostavno, na papir za pečenje posložite tortilja čips, pošpricajte s uljem i pospite mješavinom začina. Pecite na 175 °C cca 8 minuta, zatim okrenite na drugu stranu i pecite još cca 7 minuta. Tortilja čips poslužite uz nezaobilazne salsa umak i umak od vrhnja. Za one odvažne i željne zabave u kuhinji, naš prijedlog je iskoristiti sezonsko povrće i složiti umak po svojoj mjeri.  

horeca-hr-tortilja-Taquitos2

štapići

TAQUITOS

Tko ne voli dobar umak? Pomiješate li majonezukiselo vrhnje i vrlo sitno nasjeckane krastavce s malo soli, dobit ćete odličan dip za taquitose! Tortilju razrežite poput torte, na jednake dijelove željene širine koji izgledaju poput trokuta. Dužinom oblog ruba tortilje položite piletinu narezanu na trakice debljine do 2 centimetra, a po želji dodajte i trakicu slavonske slanine ili pršuta. Pažljivo je zamotajte od širokog, oblog dijela, prema vrhu “trokuta”, te nabodite na ražnjić tako da štapić sprječava odmotavanje. Ponovite još nekoliko puta, te posložite do 5 taquitosa na jedan štapić. Ispecite ih u tavi s uljem ili u fritezi, pazeći da se ravnomjerno zapeku i porumene sa svih strana. Nakon što su gotovi, pažljivo ih skinite s ražnjića, umočite u umak i uživajte u okusu!

horeca-hr-taco

jednostavni

TACO

Taco ćete prepoznati po tome što izgleda kao da ste manju, otvorenu tortilju lagano oblikovali poput plitke zdjelice i u nju potom poslagali željene sastojke. Pitate li Meksikance kako izgleda originalni taco, reći će vam da je riječ o kukuruznoj tortilji, a od sastojaka će vam preporučiti samo mesoluk i korijandar!

horeca-hr-Quesadilla

prepoznatljiv okus

QUASADILLA

Quesadilla u svom nazivu sadrži španjolsku riječ za sir, što znači da ćete ga obično pronaći otopljenog u ovom jelu gdje je tortilja presavijena na pola i grilana izvana. Obično se servira s umakom od rajčice, nasjeckanim lukom i guacamole umakom ili mesom, po želji.

horeca-hr-Fajitas

složi sam

FAJITAS

Fajitas nikada nećete dobiti napunjene sastojcima. Naime, u ovom jelu, tortilja se nalazi uz jelo koje vam je posluženo. Uglavnom se radi o mesu ili kozicama s lukom i paprikom. Osim tortilje, sa strane se nalaze i sir, salata i razni umaci koje odaberete, a zatim sami slažete svoje jelo na način koji želite.

horeca-hr-burrito

popularni

BURRITO

Burrito je vjerojatno najpopularniji oblik tortilje koji je dobio mnoge varijacije. Za njega se koristi najveća tortilja i obično ćete uz meso i povrće u njemu pronaći i rižu. Zarolan je i zamotan s obje strane, kako sastojci ne bi ispadali, te se jede rukama

horeca-hr-chimichanga

maštovita

CHIMICHANGA

Chimichanga je jedna varijanta burrita, koja je u stvari njegova zapečena verzija, te dolazi s različitim umacima prelivenim po vrhu.

horeca-hr-enchilada

zapečena

ENCHILADA

Enchilada je zapravo burrito koji je preliven umakom i zapečen u pećnici. 

diskont-SLIDER-COVER-novi-katalog05-Tortilje

odličan

KATALOG
TORTILJE

Neka vaša inspiracija za svakodnevne obroke bude Meksička kuhinja! Složite svoju tortilju bez greške i uživajte u namirnici koja je zaludjela svijet. Potražite sve proizvode u najbližem Diskontu Stanić ili u našem webshopu horeca.hr.

Print Friendly, PDF & Email
Tags: No tags