mortadella-sendwich

Mortadela – ukusna talijanska delikatesa

Mortadela - ukusna talijanska delikatesa

Mortadela je jedna od najpopularnijih talijanskih salama koja privlači svojim jedinstvenim okusom i teksturom.

Ova ukusna delikatesa zaštićena je oznakom geografskog podrijetla i ima bogatu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća.

Porijeklo i povijest mortadele vode nas natrag u antičku Rimsku Republiku.

Originalna receptura uključivala je mljeveno svinjsko meso, svinjsku masnoću i začine. Ova mješavina temeljito se mijesila kako bi se postigla ravnomjerna distribucija sastojaka.

Tada se smjesa punila u crijeva kako bi se dobila karakteristična okrugla forma mortadele. Od začina i dodataka koristile su se masline, crni papar pa čak i pistacije.

Danas se mortadela proizvodi na mnogim mjestima diljem svijeta, ali talijanska mortadela, posebice ona iz regija Bologna i Modene, smatra se najpoznatijom i najkvalitetnijom. Autentična talijanska mortadela ima zaštićenu oznaku podrijetla koja jamči njezinu tradicionalnu proizvodnju prema strogim standardima.

Ova kraljica salama, kako je mnogi nazivaju, jede se narezana na tanke šnite ili na kockice. Upravo je njeno rezanje na tanke šnite bitno kao i sam proces proizvodnje.

Mortadela Panini s Pesto umakom

Donosimo jednostavan i ukusan recept s mortadelom.

Sastojci:

4 kriške svježeg kruha

8 tankih kriški mortadele

4 kriške mozzarelle

4 žlice Pesto umaka

1 rajčica, tanko narezana

svježi bosiljak

maslinovo ulje

Upute:

Zagrijte gril tavu na srednje jakoj vatri.Na jednoj kriški kruha stavite 2 kriške mortadele, 1 krišku mozzarelle i nekoliko tanko narezanih rajčica. Prekrijte drugom kriškom kruha s Pesto umakom, stvarajući sendvič. Lagano premažite gornju i donju stranu sendviča maslinovim uljem. Stavite sendvič na zagrijanu tavu i pritisnite ga lagano špatulom. Pecite sendvič oko 3-4 minute sa svake strane dok ne postane hrskav. Ispečeni sendviče stavite na dasku za rezanje. Ostavite da se malo ohlade. Narežite sendviče na pola ili na četvrtine. Posipajte svježim listovima bosiljka. Poslužite toplo i uživajte!

Bon appetit!

Print Friendly, PDF & Email
Tags: No tags