Mortadela – ukusna talijanska delikatesa

Mortadela – ukusna talijanska delikatesa

Mortadela je jedna od najpopularnijih talijanskih salama koja privlači svojim jedinstvenim okusom i teksturom.

Ova ukusna delikatesa zaštićena je oznakom geografskog podrijetla i ima bogatu povijest koja seže unatrag nekoliko stoljeća.

Porijeklo i povijest mortadele vode nas natrag u antičku Rimsku Republiku.

Originalna receptura uključivala je mljeveno svinjsko meso, svinjsku masnoću i začine. Ova mješavina temeljito se mijesila kako bi se postigla ravnomjerna distribucija sastojaka.

Tada se smjesa punila u crijeva kako bi se dobila karakteristična okrugla forma mortadele. Od začina i dodataka koristile su se masline, crni papar pa čak i pistacije.

Danas se mortadela proizvodi na mnogim mjestima diljem svijeta, ali talijanska mortadela, posebice ona iz regija Bologna i Modene, smatra se najpoznatijom i najkvalitetnijom. Autentična talijanska mortadela ima zaštićenu oznaku podrijetla koja jamči njezinu tradicionalnu proizvodnju prema strogim standardima.

Ova kraljica salama, kako je mnogi nazivaju, jede se narezana na tanke šnite ili na kockice. Upravo je njeno rezanje na tanke šnite bitno kao i sam proces proizvodnje.

Facebook
WhatsApp
Email
Print

Search

Primaj novosti!

Saznaj kada su najbolje ponude dostupne!