Lagane i pahuljaste krafne: Recept za krafne koje želite isprobati
lagane i pahuljaste
RECEPT ZA KRAFNE KOJI ŽELITE ISPROBATI
Krafne, krofne ili pokladnice - malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast.
Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.
U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine.
Kalupom izrežite krugove, promjera cca 7 cm (ne manje jer vam se krafne neće moći održavati na ulju nego će se stalno okretati i tada nećete dobiti bijeli prsten), prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano.
Stavite nekoliko krafni (3-4 komada) u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore.
Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu kako bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.
Vilicom svaku malo odignite (nakon 10-ak sekundi) i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Nemojte ih puno okretati jer tada nećete dobiti bijeli prsten na krafni.
Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.
Hladne krafne pospite šećerom u prahu i punite po želji.
Porcija
10 - 12 krafni
Vrijeme pripreme
> 60 min
Težina pripreme
8/10
Sve sastojke potraži u najbližem Diskontu Stanić ili u on-line trgovini horeca.hr.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.