lagane i pahuljaste
RECEPT ZA KRAFNE KOJI ŽELITE ISPROBATI
Krafne, krofne ili pokladnice - malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama. Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Ako ste se zaželjeli domaćih krafni, donosimo vam recept s kojim ne možete pogriješiti.
SASTOJCI:
- 500 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- prstohvat soli
- 1/2 svježeg kvasca (20 g)
- 4 žutanjaka
- 350 ml mlijeka
- 80 ml ulja
- 2 žlice ruma
- naribana korica 1 limuna ili naranče
PRIPREMA:
- U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1 žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne postane pjenast.
- Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum, mlijeko i ulje.
- U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
- Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini na 1 cm debljine.
- Kalupom izrežite krugove, promjera cca 7 cm (ne manje jer vam se krafne neće moći održavati na ulju nego će se stalno okretati i tada nećete dobiti bijeli prsten), prekrijte ih krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta.
- U dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno zagrijano.
- Stavite nekoliko krafni (3-4 komada) u lonac i pržite ih na laganoj vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore.
- Kada krafne stavljate u ulje stavljajte prvo gornju stranu kako bi donja strana koja je bila na stolu dovoljno narasla pri prženju i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane.
- Vilicom svaku malo odignite (nakon 10-ak sekundi) i ako je rumena, odmah ju prekrenite na drugu stranu i ostavite da i ta druga strana porumeni. Nemojte ih puno okretati jer tada nećete dobiti bijeli prsten na krafni.
- Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće.
- Hladne krafne pospite šećerom u prahu i punite po želji.
Porcija
10 - 12 krafni
Vrijeme pripreme
> 60 min
Težina pripreme
8/10