Njoki alla Sorrentina
Naziv ovog jela potječe iz grada Sorrento.
Gnocci alla sorrentina jedno su od najpoznatijih jela talijanskog juga a riječ je o zapečenim njokima.
Autentičan mediteranski okus i jednostavna priprema učinili su ovo jelo vrlo popularnim diljem svijeta.
Vrijeme pripreme ovog jela je 30 minuta ( kuhanje: 10 minuta / priprema: 20 minuta ) Za 4 osobe.
Sastojci:
- 800 g njoka od krumpira
- 800 g Mutti sitno sjeckane rajčice
- 250 g mozzarelle
- 1 češanj češnjaka
- 40 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- sol i papar
- 3 žlice ribanog parmezana
- 5 listića bosiljka
Priprema:
- Mozzarellu narežite i ocijedite u cjedilu kako bi se uklonio višak vode.
- U većoj tavi na ulju popržite češanj češnjaka. Čim počne rumeniti, izvadite ga van i dodajte Mutti sitno sjeckanu rajčicu.
- Posolite, popaprite, dodajte listiće bosiljka i poklopite. Nastavite kuhati 10 minuta.
- U međuvremenu skuhajte njoke u dosta kipuće slane vode. Čim isplivaju na površinu, izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite u tavu s umakom od rajčice.
- Lagano ih okrenite i začinite s dvije žlice ribanog parmezana.
- Polovicu njoka stavite na dno posude za pečenje, prekrijte polovicom mozzarelle, pa dodajte ostatak njoka. Na kraju sve prekrijte ostatkom mozzarelle i završite preostalim parmezanom.
- Pecite na 250°C, 5-7 minuta.
