fini
PLJUKANCI S DIMLJENIM PLODOVIMA MORA I DOMAĆOM ŠALŠOM
Volite li domaća jela, za ovaj recept skuhajte pravu domaću šalšu kako biste jelu dali svoj potpis. Najbolja i najukusnija je ona šalša koja se kuha sporo i dugo. A upravo tako započinjemo ovaj recept.
SASTOJCI:
- Klara Marić pljukanci
- domaća šalša
- jadranske dagnje & kozice
- maslinovo ulje
- češnjak
- peršin
- prošek
- pljukanci
- kupine
- maslac
- začini po želji
PRIPREMA:
- Na maslinovom ulju, češnjaku, peršinu i malo domaćeg prošeka
izdinstajte dimljenje dagnje i kozice. - Kad malo prokuhaju zalijte ih domaćom šalšom te iskuhavajte do željene gustoće. Začinite po želji.
- Sve pomiješajte s prethodno skuhanim
pljukancima. - Na kraju možete dodajte komadiće maslaca kako bi se sastojci što bolje
povezali. - Poslužite i po želji dodajte malo kupina.
- Na maslinovom ulju, češnjaku, peršinu i malo domaćeg prošeka
Porcija
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme
< 60 min
Težina pripreme
5/10
Klara Marić
PLJUKANCI
Pljukanci su tradicionalna istarska tjestenina koja je najpoznatija i najtraženija na sjeverozapadnom dijelu Istre. U vrijeme naših baka i djedova smatrala se sirotinjskim jelom zbog jednostavnih sastojaka te same izrade, a danas je jedno od posebnih delicija koje njeguje dugogodišnju tradiciju. U domaćim kuhinjama i izvornom receptu pripremaju se od brašna i vode, a oblikuju se ručnim miješanjem tijesta koje se kida na komadiće te trljanjem tijesta među dlanovima oblikuju vretena. Zbog svoje brze i jednostavne pripreme nekad su bili ‘dnevno’ jelo, za razliku od fuži koji su se posluživali kao tjestenina za posebne prigode; blagdane, nedjelje, fešte, itd.
Tjestenina Klara Marić je tradicionalna istarska tjestenina. Izrađuje se po starim, izvornim recepturama naših baka koja je najsličnija domaćoj, ručnoj izradi.