Bavarski-pereci2

Bavarski pereci: Omiljeno slano pecivo

omiljeno slano pecivo

BAVARSKI PERECI

Bavarski pereci, savršeno sjajne smeđe glazure, mekani i hrskavi istovremeno, omiljeno su slano pecivo koje ćemo jesti od jeseni pa sve do kraja godine. Slanim pereci, ‘Bretzel’ kako ih još nazivaju, originalno je nastao u Bavarskoj, ali je ubrzo postao omiljena poslastica diljem zemlje i izvan nje. Savršena su poslastica jer se mogu jesti sami, a za potpuni doručak prerežu se i mažu maslacem, sirom ili se jedu uz kobasice. Tradicionalno je savršena sjajna glazura posipana krupnom solju, ali varijante su brojne, tako ih možete posuti sezamom, makom, kimom. Kućna druženja i opuštena vikend popodneva teško je zamisliti bez domaćih grickalica. Stoga, jednostavno morate probati slane perece iz vlastite pećnice. Kako bi dobili karakterističnu glazuru, pereci se prije pečenja kratko potope u kipuću vodu s dodatkom sode bikarbone.

Bavarski-pereci3

SASTOJCI:

    • 500 g glatkog brašna
    • 7 g suhog kvasca
    • 1 žličica šećera
    • 1 žličica soli
    • 250 ml tople vode ili mlijeka
    • 60 g omekšanog maslaca
    • 2 l vode
    • 6 žlica sode bikarbone
    • krupna morska sol za posipanje
    •  

PRIPREMA:

    • Umijesite tijesto od svih sastojaka za tijesto. Prvo promiješajte kvasac s malo tople vode i šećera i ostavite 10 minuta na sobnoj temperaturi. U drugu zdjelu stavite brašno, sol i napravite rupu u sredinu u koju ćete dodati pripremljeni kvasac, omekšani maslac i ostatak tople vode. Mijesite oko 5 minuta dok tijesto ne postane glatko.
    • Tijesto stavite u posudu koju ste prethodno posuli brašnom, prekrijte krpom i pustite da odstoji oko sat vremena dok se tijesto ne udvostruči.
    • Tijesto zatim podijelite na 8-10 jednakih dijelova. Svaki dio razvaljajte rukama na dužinu oko 50 cm i to tako da na krajevima bude tanje a u sredini deblje i oblikujte perece.
    • Zakuhajte vodu pa je skinite s vatre i pažljivo umiješajte sodu bikarbonu, zatim ponovno zagrijte vodu da lagano ključa.
    • Stavite svaki perec u vodu da lagno prokuha 30 sekundi sa svake strane. Zatim ih izvadite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
    • Pećnicu zagrijte na 200°C. Svaki perec s gornje strane zarežite i pospite krupnom morskom soli.
    • Perece pecite oko 15-20 min dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.

NAPOMENA: Za 8 - 10 pereca

Porcija

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme

>60 min

Težina pripreme

7/10

Bavarski-maslac

Bayernland

MASLAC

Maslac je jedna od onih namirnica koje mogu pretvoriti običan obrok u remek-djelo kulinarstva. Vrhunski maslac, potraži u najbližem Diskontu Stanić ili narči u našoj online trgovini horeca.hr.

Tags: No tags