Diskont-Stanic-00-brasno

Zašto je “00” brašno najbolje brašno za pizzu?

Novo u našoj ponudi

Zašto je "OO" brašno najbolje brašno za pizzu?

Kada pomislite na pizzu vjerojatno zamislite tradicionalnu verziju iz Napulja. Ovo je klasična pizza koja se služi u restoranima i pizzerijama diljem svijeta.  Značajan događaj za razvoj pizze dogodio se tijekom 15. st. dolaskom rajčice u Europu iz južne Amerike.
Rajčica se dugo smatrala otrovnom i služila je samo kao ukras u vrtovima.
Međutim glad je natjerala napuljske seljake da stavljaju rajčicu na tijesto. To je bilo rođenje pizze! 

Pizza nastaje još u 17. stoljeću. Presudnu ulogu je mnogo ranije odigrala već spomenuta rajčica, koju su žene ribara gnječile i stavljale na kruh pripremajući jedinstveno jelo. Po ovome je prepoznatljiva pizza i nastao je specijalitet Napulja.
Na pizze se kasnije počela stavljati i mozzarella od bivoljeg mlijeka, te je postala toliko popularna da su počeli stizati gosti iz cijele Italije probati to ukusno jelo seljaka autentičnog okusa. Prodavala se na otvorenim štandovima, a pripremali su je majstori pečenja, u Italiji poznati kao Pizzaioli.

Diskont-Stanic-00-brasno-pizza-margeritha

kako je nastala

PIZZA
MARGHERITA

Kako je nastao najbolji recept za pizzu? Naime, u čast kraljice Margerite Savojske, žene kralja Umberta I, čuveni napuljski pizza majstor Raffaele Esposita pripremio je ovo čuveno jelo. Od tri pizze koje je tada pripremio, pizza u bojama talijanske zastave najviše se svidjela kraljici te je nazvana njezinim imenom i postala slavna svuda u svijetu.

Sastojala se od tankog i hruskavog tijesta premazanog umakom od rajčice, sirom mozzarellom i svježim bosiljkom kako bi bojama asocirala na talijansku zastavu. Danas se priprema od niza različitih namirnica, te se jede u cijelome svijetu.

Diskont-Stanic-00-brasnoo

probaj

KVALITETNO
"OO" BRAŠNO

Ono što vam je potrebno za pripremu dobre pizze je kvalitetno brašno. Znamo da postoji više vrsta brašna i da se ono uglavnom dobiva mljevenjem žitarica, ali često ne znamo točno koja vrsta služi za koju namjenu. Jeste li znali da je za pizzu najbolje brašno 00, ili zero zero kako ga zovu Talijani. Sigurno se pitate zašto? 

Brašno 00 idealno je za tijesto za pizzu iz dva razloga: sitno je mljeveno i ima niži sadržaj glutena od drugih vrsta brašna. Gluten je bjelančevina sadržana uglavnom u podovojnici zrna koja se odvoji većim djelom od jezgre s mekinjama. Stoga bijelo brašno ima znatno manje glutena. Tijesto spravljeno od takvog brašna je tanko, krhko i pomalo hrskavo, a pizza je lagana i ne padne teško na želudac. 

Nikako da ne zaboravimo, tijestu je potrebno da odleži najmanje 18, a idealno bi bilo da miruje 24 sata, kako bi kvasac u tom periodu odradio cijeli proces fermentacije te kako bi bilo lakše probavljivo i savršene teksture.

Sazrijevanje tijesta najvažniji je postupak koji će vam osigurati vrhunsku pizzu pa je tijesto najbolje ostaviti da odstoji preko noći u hladnjaku. Također, prilikom pripreme je važno pripaziti da voda bude odgovarajuće temperature (oko 18 do 20 stupnjeva). Što se tiče nadjeva, izaberite klasične sastojke koji su potrebni za pripremu margherite - rajčice, mozzarellu i svježi bosiljak, te ne pretjerujte sa sastojcima koristeći ih najviše 5. 

“00” brašno potražite u našim Diskontima Stanić ili u našoj online trgovini horeca.hr.

novo u ponudi

00
BRAŠNO

Novo u našoj ponudi! Posebno brašno renomiranog talijanskog prouzvođača Molini Certosa. Brašno je namjenjeno svim profesionalcima, ugostiteljima i onima koji se tako osjećaju. Izvrsno je za pizze jer je fino mljeveno te sadrži manje glutena, a tijesto je lagano i hrskavo. 

Diskont-Stanic-00-brasno-novo

PROBAJ PIZZU S "OO" BRAŠNOM

Kako izgleda prava pizza od najboljeg brašna, možete provjeriti kod našeg vjernog partnera jer Pizzeria & Bistro Fabbrica priprema vrhunski Gurmanski doživljaj.

Posjetite ugodnu terasu na adresi Slavonska avenija 22 i uživajte u pravim okusima Italije. 

POSJETI WEB STRANICU
Print Friendly, PDF & Email
Tags: No tags